Ecologische fornuizen

Het probleem
Het probleem: Voor het bereiden van eten wordt veelal gebruik gemaakt van met hout gestookte fornuizen of zelfs open vuren. Dit brengt veel milieu- en gezondheidsproblemen met zich mee. Het eerste probleem is: hoe kom je aan hout. Vroeger was dit gemakkelijk en dichtbij. Vandaag de dag is het al een eind lopen om een goed stuk hout te vinden en dan heb je ook nog erg veel hout nodig.

Echter, het ergste is dat het gebruik van zoveel hout slecht is voor het behoud van de bossen en van een goed milieu. Dus de vermindering van het houtgebruik is zeer belangrijk.

Het tweede probleem. Met de gehele dag een brandend, open vuur aan in huis moet je steeds weer hout op het vuur plaatsen. Het kan haast niet anders of je verbrandt je vingers. Dit is een constant gevaar, vooral ook voor kinderen. Ook volwassenen branden zich. Maar dat is nog niet alles. Wie een open fornuis in huis heeft weet heel goed hoe zwart de muren er van worden. Dat gebeurt door de rook van het brandende hout. Binnen in de longen van de mensen in dat huis gebeurt hetzelfde.
Al die rook komt via de neus naar binnen en beschadigt de longen.

Wie er het meest van te lijden hebben zijn de kinderen. Vaak is dat een niet te genezen hoest, een griep die maar niet over gaat en als het nog slechter wordt, een serieuze ziekte zoals bronchitis, astma of zelfs tuberculose. De rook is ook slecht voor de ogen, deze raken geïrriteerd.
Het innemen van medicijnen kan helpen de symptomen te bestrijden, maar zolang de rook van fornuizen aanwezig is zal het niet veel helpen. Er zullen daardoor altijd zieke kinderen en ouderen zijn. Het elke dag leven in een kamer vlakbij een open fornuis is even slecht als het roken van 2 pakjes sigaretten en veroorzaakt dezelfde gezondheidsproblemen en ziekten.

De oplossing: (Zie de foto hiernaast)
De oplossing is het ecologisch fornuis. Dit fornuis verbrandt het hout veel efficiënter. Met veel minder hout bereikt men dezelfde temperatuur. Dit alles wordt mogelijk doordat het hout niet meer als een open vuur brandt, maar in een speciale ruimte.
De warmte van het vuur verwarmt de drie kookplaatsen en ook de gehele plaat.
Alle rook wordt door de schoorsteen naar buiten afgevoerd. De as van het vuur valt in een lade en kan (nadat het vuur is gedoofd) gemakkelijk worden weggehaald. Het gehele fornuis is gesloten en er ontsnapt geen rook en ook geen warmte. De stenen die worden gebruikt bij het metselen zijn van een bijzondere kwaliteit. Ze breken niet als ze heet worden.

facebook twitter